Een projectstart-up als start van je project. (2024)

De essentie van de projectstart-up

De projectstart-up heeft eigenlijk maar een doel: contracteren, dat een sleutelbegrip is binnen Projectmatig Creëren. Dan is het zinvol om eerst met het beoogde projectteam, de projectleider en (deels) de opdrachtgever het project goed in de steigers te zetten, zodat je weet waar je je aan committeert. Dat bespaart iedereen een hoop gedoe en ellende. Want tijdens de PSU worden de verwachtingen over en weer duidelijk en weet iedereen waar hij staat en waar hij op kan rekenen. Op basis daarvan spreek je af om samen het project tot een goed einde te brengen.

Wat doe je eigenlijk in een projectstart-up?

Tijdens de PSU is het de bedoeling dat er een eerste conceptversie van het projectcontract opgesteld wordt. Dit is de basis van het project. De aard, omvang en complexiteit van het project bepalen de thema’s en hoe die aan de orde moeten komen. En dus de duur van de sessie(s). De meeste PSU’s hebben op hoofdlijnen dezelfde structuur. Maar omdat ieder project verschillend is, is elke PSU dat ook. Een PSU is altijd maatwerk. In het kader hieronder staat een omschrijving van het programma van een eendaagse PSU en mogelijke vervolgsessies.

En waarom is een PSU nodig?

Een goede PSU levert veel op. Aan het eind ervan:
• heb je veel tijd gewonnen omdat alle relevante spelers meegewerkt hebben aan het projectcontract;
• kennen het projectteam en de opdrachtgever elkaars verwachtingen en zitten wat dat betreft op een lijn;
• kan de opdrachtgever een gefundeerde go/no go-beslissing nemen;
• heeft het team vertrouwen opgebouwd bij de opdrachtgever, zodat die het project kan ‘loslaten’ en de projectleider en het team de ruimte kan geven om hun ding te doen;
• is er bij iedereen volop commitment en hebben alle projectteamleden zich het project ‘eigen’ gemaakt;
• is de projectgroep meer een team geworden;
• heeft iedereen zin én de inhoudelijke bagage om te beginnen;
• heeft het projectteam afspraken gemaakt over hoe het verder gaat;
• ligt er een gedegen en gedeeld concept-projectcontract, in ieder geval op onderdelen.

En dan de vraag: ‘Waarom duurt een projectstart-up zo lang?’

Er bestaan veel misvattingen rondom de PSU. Een ervan is dat die altijd zoveel tijd kost en dat ‘we ons die luxe niet kunnen permitteren’. Maar daar kunnen we heel helder over zijn: een PSU is een werksessie. Er gebeurt daarin niets wat zonder een PSU niet óók georganiseerd en besproken had moeten worden. Alleen gaat het dan vaak in een aantal kortere teamvergaderingen, waar steeds een paar mensen niet bij kunnen zijn en waardoor je al snel twee maanden verder bent. Duidelijk minder efficiënt. Ieder uur geïnvesteerd in een PSU, waarin je met het team bezig bent het project voor te bereiden, verdien je minstens tien keer terug. Op de een of andere manier hebben we vaak geen tijd om die voorinvestering te doen, maar wel om de schade te herstellen die is ontstaan, omdat we zonder een degelijke voorbereiding zijn begonnen.

Soms moet er zoveel besproken worden dat een PSU meerdere bijeenkomsten nodig heeft. Het is dan goed om die sessies niet over een (te) lange periode uit te smeren, zodat het momentum behouden blijft. Het is afhankelijk van de aard, omvang en complexiteit van de opdracht in welke mate en tot wanneer je nog grip kunt krijgen (en houden) op een project. Bijna geen enkel traject is van begin tot eind helemaal te plannen. Er worden dan meestal een aantal momenten afgesproken om tot (nieuwe) contractafspraken te komen. Die worden dan steeds vastgelegd in een volgende versie van het projectcontract.

Over commitment

Commitment aangaan is nog niet zo eenvoudig, daar liggen een aantal zaken aan ten grondslag. Je moet namelijk:

  • overeenstemming vinden tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer (of opdrachtgevend en opdrachtnemend systeem) over zaken als doelstelling en op te leveren resultaten;
  • vertrouwen opbouwen tussen opdrachtgever, projectleider en -team;
  • een heldere lijn kiezen binnen het opdrachtgevend systeem over de richting van het project;
  • gezamenlijke afspraken maken binnen het team over de werkwijze en de verdeling van rollen, taken en verantwoordelijkheden;
  • verwachtingen en commitment opnieuw bekijken als de omstandigheden wijzigen of daar op een andere manier om vragen.


Wie beslist over het houden van een projectstart-up en de duur ervan?

Dat is soms een gevoelig onderwerp. Als vuistregel geldt: de opdrachtgever bepaalt welke resultaten het projectteam moet opleveren; de projectleider de manier waarop dat moet gebeuren. Dus: de projectleider beslist of er een PSU nodig is, wat er op de agenda staat en hoelang die sessie moet duren. De projectleider moet deze ruimte vervolgens wel ook daadwerkelijk claimen.

En wanneer doe je dat dan?

De PSU vindt plaats in de definitiefase van het project (zie ook fasering). De projectleider organiseert, zodra er een (concept)opdracht ligt, de PSU voor het complete (beoogde) projectteam plus (voor een deel van de tijd) de opdrachtgever. Bij grote projecten, onderverdeeld in deelprojecten, wordt nog wel eens voor een kernteam gekozen. Zij zetten eerst de hoofdlijnen uit, waarna ieder lid van dat kernteam een eigen PSU organiseert met zijn deelprojectteam.

In de praktijk: PSU op koers

Het scheepvaartbedrijf had haast. Of we binnen een maand 60 medewerkers konden opleiden in Projectmatig Creëren, alle opdrachtgevers daarin konden meenemen, zodat hun rol ‘opgelijnd’ kon worden, en, o ja, er moesten ook nog vier grote nieuwe projecten opgestart worden, die nu al achter liepen op schema. En of we dat even konden combineren. Het resultaat was de simultaan PSU:

  • Voorbereiding in de snelkookpan door:

- vier projectteams in te richten, de projectleiders te ontmoeten en bij te praten over de PSU en hun rol daarbinnen;
- gesprekken te organiseren met de projectleiders en hun opdrachtgevers over de laatste stand van zaken en de rol van de OG’s tijdens de PSU;
- vier dikke projectdossiers samenstellen en uitsturen;
- begeleiders van de teams te regelen en kennis te laten maken met de projectleiders;
- iedereen uit te nodigen en van de agenda te voorzien, enzovoort.
Gelukkig was het ‘een echt Rotterdams bedrijf’, dus er kon er heel veel op heel korte termijn ‘worden geregeld’.

  • Twee dagen (het waren complexe projecten) in een afgehuurd conferentieoord - natuurlijk met uitzicht over een drukke haven - waarin we steeds plenaire presentaties over de belangrijkste concepten uit PMC koppelden aan de toepassing in elk van de vier projecten: de kern van PMC, collectieve intake met de opdrachtgever, het projectcontract en de projectdefinitie, activiteitenplan, planning op hoofdlijnen, maar ook teamsamenwerking, commitment, leiderschap, risicomanagement en communicatie. Elk team had een grote eigen werkruimte, een eigen Phaos-facilitator en logistieke ondersteuning door een secretariaatsmedewerker, die ter plekke documenten uit kon werken, presentaties kon maken, de hoofdlijn van planningen op kon zetten, enzovoort.
  • Ieder team werkte (soms als geheel, soms in twee-of drietallen) aan een eigen projectcontract, waarvan steeds nieuwe, bijgestelde versies werden opgeleverd. Regelmatig werden die ook direct teruggekoppeld aan de opdrachtgever, die daar speciaal tijd voor had vrijgemaakt.
  • Tussentijds ontstond er een heel productieve concurrentie tussen de teams, door ze steeds kort voor de hele groep hun voortgang te laten presenteren en die in de centrale ruimte aan de muur te hangen.
  • Na twee dagen stonden de projecten, tot ieders verbazing, stevig in de steigers. Er was nog het nodige te doen aan verdere uitwerking en bijslijpen, maar de kern was ‘rock solid’ en goed doordacht.
  • De conclusie van de deelnemers na twee dagen heel hard werken, tussendoor eten en slapen en tot slot samen de bar in: ongelooflijk hard gewerkt, ongelooflijk veel opgeleverd, ongelooflijk veel geleerd en vooral: ongelooflijk veel plezier gehad!


De PSU-begeleider

De PSU-begeleider – of beter de PMC-facilitator - is een procesbegeleider/adviseur die is opgeleid om tijdens de hele looptijd van het project de opdrachtgever, de projectleider en het -team te ondersteunen. Net als een scrummaster heeft de PMC-facilitator een onafhankelijke rol en zet hij zich in voor het project en niet als handlanger van bijvoorbeeld de opdrachtgever. Het begeleiden van de PSU en daarbij het zorgen voor een goede voorbereiding en een soepel verloop ervan, is een van zijn belangrijkste taken. Vaak zie je in een organisatie dat een paar projectleiders zich hiervoor laten opleiden, waarna ze hun collega’s kunnen bijstaan en veel meerwaarde kunnen leveren.

Wil jij leren hoe je een PSU kan begeleiden? Meld je dan aan voor de opleiding tot PMC-facilitator en -coach.

De voorbereiding van de projectstart-up

Net zoals een project een goede voorbereiding verdient door middel van de PSU, geldt dat ook voor de PSU zelf. Die bevat de volgende stappen:

  • In de initiatieffase kijken opdrachtgever (of vertegenwoordigers van het opdrachtgevend systeem) en projectleider naar de vraag die er ligt en bespreken of die inderdaad als project moet worden opgepakt. De projectleider heeft in deze gesprekken een adviserende en sparrende rol. Als de opdrachtgever inderdaad kiest voor een projectaanpak, dan schrijft de opdrachtgever de projectopdracht. Daarin geeft de opdrachtgever aan wat er in zijn ogen aan de hand is en wat de contouren zijn van de projectdefinitie.
  • De projectleider brengt, in overleg met de opdrachtgever, het beoogde projectteam bij elkaar en stelt een datum (of data) vast voor de PSU.
  • Bij de keuze van de teamleden wordt vooral gekeken naar kennis, ervaring, eigen netwerk en beschikbaarheid, maar ook naar de te verwachten ‘chemie’ tussen de deelnemers. Je wilt geen ‘projecttoeristen’ in je team; mensen die over van alles willen meepraten, maar die geen werk doen of verantwoordelijkheid willen of kunnen dragen. Wat wel zinvol kan zijn is een ‘dwarskijker’ een rol te geven en zijn tegengeluid te laten horen. Zo leer je de overwegingen en argumenten van tegenstanders van het project beter kennen en laat je ook zien dat je open staat voor kritiek. De kwaliteit van de (strategische) keuzes die je vervolgens maakt, kan daardoor aanzienlijk toenemen. Kijk ook naar de grootte van het team. Als je zeven teamleden hebt, spelen er al 21 relaties tegelijkertijd.
  • De teamleden worden uitgenodigd en ontvangen allemaal de link naar een ‘projectdossier’. Deze is samengesteld door de projecteider en goed bevonden door de opdrachtgever. Dit dossier bevat alle documentatie die het team nodig heeft om zich een beeld te vormen van het project en om de collectieve intake met de opdrachtgever voor te bereiden.
  • De projectleider bereidt de PSU inhoudelijk en procesmatig voor met de PSU-facilitator. Ze kijken daarbij naar de onderwerpen en naar de volgorde, die ze daarin willen aanhouden. Liefst beslissen ze ook gelijk over een geschikte locatie, eentje die past bij de aard van het project. Daarmee kan je uitkomen op een bouwkeet, een industrieterrein of juist een lichte zaal met uitzicht op de haven, net wat past bij het project.

De collectieve intake

De collectieve intake is het gesprek dat aan het begin van de PSU wordt gevoerd tussen opdrachtgever, projectleider en projectteam. Het doel van dit gesprek is om de belangrijkste elementen (in ieder geval probleemstelling, doelstelling, resultaten en beoogde effecten) van de projectdefinitie met elkaar door te nemen, dusdanig dat het team die daarna kan gaan opstellen. Tijdens de intake vragen de teamleden de opdrachtgever het hemd van het lijf. En omgekeerd natuurlijk. Het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk boven tafel komt. De input hiervoor is de informatie uit de projectopdracht.

Na de intake (her)formuleert het projectteam de projectdefinitie en vertaalt deze vervolgens naar een activiteitenplan en een planning op hoofdlijnen. De opdrachtgever sluit op een later moment weer even (tijdelijk) aan voor een eerste afstemming en geeft dan (als het goed is) groen licht voor het verder afmaken van het projectcontract. Een belangrijk en niet te onderschatten aspect van een PSU is dat opdrachtgever, projectleider en -team, door alle aandacht, energie en betrokkenheid die ze investeren, impliciet al bezig zijn met het opbouwen van een goede werk- en vertrouwensrelatie.

Projectcontracten zijn niet in beton gegoten, en dus…

Iedere PSU is gericht op het aanbrengen van structuur, dat moet leiden tot het eerste concept van het projectcontract. Tegelijkertijd weten we dat maar weinig projecten van tevoren volledig zijn te plannen. We blijven agile werken en kijken dus alleen maar naar de periode die we daadwerkelijk kunnen overzien. Tijdens het project worden zaken duidelijker en kunnen er veranderingen en bijstellingen aangebracht voor een volgende periode. In de praktijk is dat vaak een paar weken of maanden en organiseer je daarna weer een PSU-achtige bijeenkomst. In zo’n sessie kijk je naar de veranderingen in wensen of omstandigheden, die kunnen leiden tot een herformulering van het projectcontract. Deze aanpak knipt als het ware het project in een aantal opeenvolgende deelprojecten, waarvoor je steeds een nieuwe, compacte PSU organiseert.

Wil jij leren hoe je een PSU kan begeleiden? Meld je dan aan voor de opleiding tot PMC-facilitator en -coach.

Programma van een PSU - een praktijkvoorbeeld

Programma van een eendaagse PSU*
• Aftrap door de projectleider, introduceren van de begeleider en de teamleden, toelichten van het programma
• Voorbereiding op de collectieve intake aan de hand van de projectopdracht
• Collectieve intake met de opdrachtgever
• Formuleren van de concept-projectdefinitie door het team
• Check op de projectdefinitie door de opdrachtgever
• Projectdefinitie: tweede concept
• Uitwerken van de projectdefinitie, activiteitenplan maken
• Eerste planning op hoofdlijnen
• Projectorganisatie: welke taken, rollen en verantwoordelijkheden zijn er, wie vult dat in
• Gesprek over samenwerking
• Werkafspraken

Programma van mogelijke vervolgsessies**
• Uitwerken activiteitenplan naar projectplanning, begroting en eventuele aanpassing van de projectorganisatie
• Omgevingsanalyse en de implicaties daarvan
• Communicatieplan, bijvoorbeeld op basis van de krachtenveldanalyse
• Afspraken rond de gewenste rapportagestructuur richting opdrachtgevend systeem
• Risicoanalyse
• Verdieping van de teamsamenwerking met Insights Discovery
• Gesprek over de betekenis van de kwaliteit van de deelresultaten (wat is kwaliteit eigenlijk en hoe belangrijk is die voor het succes van het project) en hoe die toetsbaar te maken
• Onderzoek naar de cultuur van de eigen organisatie, van samenwerkende partners, enzovoort
• Afspraken over tussentijdse en eindevaluatie en het verder afronden van het projectcontract.

* Lukt het niet om met al die agenda’s een hele dag te plannen? Maak er dan twee halve dagen van. Let er wel op dat er een minimum aan hoeveelheid ‘quality time’ is dat je nodig hebt voor een goede projectstart. Blijkt dat niet te organiseren, dan is er wellicht iets anders aan de hand. Bijvoorbeeld ‘de brandweercultuur’ van de organisatie, waarin er altijd tijd wordt gevonden om crises op te lossen, maar nooit om ze te voorkomen.

** Niet iedereen hoeft altijd overal bij aanwezig te zijn. Kijk daarom steeds naar wat efficiënt is en wat echt samen moet worden uitgezocht en besproken. En wat niet.

Een projectstart-up als start van je project. (2024)

FAQs

How do I start a startup project? ›

How to Start a Startup
  1. Start with a Great Idea. ...
  2. Make a Business Plan. ...
  3. Secure Funding for Your Startup. ...
  4. Surround Yourself With the Right People. ...
  5. Make Sure You're Following All the Legal Steps. ...
  6. Establish a Location (Physical and Online) ...
  7. Develop a Marketing Plan. ...
  8. Build a Customer Base.

What are the steps in project startup? ›

10 Simple Steps to Start a Project
  • Determine the Purpose of the Project. ...
  • Define Your Project Goals and Objectives. ...
  • Determine the Scope of Your Project. ...
  • Estimate Your Project Duration. ...
  • Estimate Your Project Costs. ...
  • Conduct a Feasibility Study. ...
  • Create Project Initiation Documentation. ...
  • Define a Project Budget and Get Funding.
Aug 22, 2023

What is project start up and integration? ›

Project Start-Up and Integration

The project manager will conduct one or more kickoff meetings or alignment sessions to bring the various parties of the project together and begin the project team building required to operate efficiently during the project.

How do I legally start a startup? ›

How to Start a Business in California (Updated 2023)
  1. Choose a Business Idea. ...
  2. Decide on a Business Legal Structure. ...
  3. Choose a Name for Your California Business. ...
  4. Register Your Business Entity With California Secretary of State. ...
  5. Apply for California Licenses and Permits. ...
  6. Pick a Business Location and Check Zoning Regulations.

Is startup a project? ›

Yes, however a startup can be different than a project by not having a clear completion objective or date. Some entrepreneurs might turn their business into a project by having a clear exit date and objective.

How do I set a project as startup? ›

In Solution Explorer, select the solution (the top node). Choose the solution node's context (right-click) menu and then choose Properties. The Solution Property Pages dialog box appears. Expand the Common Properties node, and choose Startup Project.

What is an example of a start to start project? ›

A typical example of a start-to-start relationship is the planning of a construction site. The construction of the building (Activity A) and the installation of the electrical system (Activity B) can only begin once the building permit (Activity C) has been granted.

What are the 7 stages of startup? ›

Key startup growth stages
  • Pre-seed stage. In the pre-seed stage, founders define their business idea and prepare for pitching it to potential investors. ...
  • Seed stage. ...
  • Early stage. ...
  • Growth stage. ...
  • Expansion stage. ...
  • Maturity stage. ...
  • Merger and acquisition stage.
Jul 1, 2024

How do I launch a startup? ›

Some of the key steps in the process of starting a startup include: validating your business idea, conducting market research, creating a business plan, building a prototype or MVP, securing funding, assembling a team, building a strong brand, creating a marketing strategy, launching your startup, monitoring and ...

What is project startup phase? ›

What is project initiation? Project initiation is the first step in starting a new project. During the project initiation phase, you establish why you're doing the project and what business value it will deliver—then use that information to secure buy-in from key stakeholders.

What are the six activities in the starting up a project process? ›

There a six activities in this process as mentioned below:
  • Appoint the Executive and the Project Manager.
  • Capture previous lessons.
  • Designed and appoint the Project Management team.
  • Prepare the outline business case.
  • Select the project approach and assemble the project brief.
  • Plan the initiations stage.

What are the tasks of project start up? ›

What are the main activities and deliverables of project initiation?
  • Create a business case. ...
  • Conduct a feasibility study. ...
  • Write a project charter. ...
  • Identify stakeholders and create a stakeholder register. ...
  • Recruit the right team and establish a project office. ...
  • Review.
Dec 1, 2022

How do I create a startup projection? ›

Creating Realistic Financial Projections for Your Startup
  1. Use your historical data as a baseline. ...
  2. Show all associated expenses required to achieve projected revenue growth. ...
  3. Connect the dots. ...
  4. Be aggressive but realistic. ...
  5. Do your homework and show off your expertise. ...
  6. Iterate until you get it right.
Jun 10, 2024

How do I start a program on startup? ›

Go to Start > Settings > Apps > Startup. For any app in the list, select the toggle to set it to On. If you want to change the advanced settings for that app, select the arrow and make changes as desired.

What is the first step for a startup? ›

The first step in launching a startup is to define your business idea. Identify a problem or a need in the market and develop a unique solution that sets your business apart from competitors. Conduct market research, analyze target customers, and ensure that there is demand for your product or service.

Top Articles
The quiet, overwhelming greatness of Jayson Tatum
May's best NBA photos: Jayson Tatum, Luka Dončić, Anthony Edwards and more
Spasa Parish
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
Sallisaw Bin Store
Black Adam Showtimes Near Maya Cinemas Delano
Espn Transfer Portal Basketball
Pollen Levels Richmond
11 Best Sites Like The Chive For Funny Pictures and Memes
Things to do in Wichita Falls on weekends 12-15 September
Craigslist Pets Huntsville Alabama
Paulette Goddard | American Actress, Modern Times, Charlie Chaplin
What's the Difference Between Halal and Haram Meat & Food?
R/Skinwalker
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Jennifer Lenzini Leaving Ktiv
Justified - Streams, Episodenguide und News zur Serie
Epay. Medstarhealth.org
Olde Kegg Bar & Grill Portage Menu
Cubilabras
Half Inning In Which The Home Team Bats Crossword
Amazing Lash Bay Colony
Juego Friv Poki
Dirt Devil Ud70181 Parts Diagram
Truist Bank Open Saturday
Water Leaks in Your Car When It Rains? Common Causes & Fixes
What’s Closing at Disney World? A Complete Guide
Experience the Convenience of Po Box 790010 St Louis Mo
Fungal Symbiote Terraria
modelo julia - PLAYBOARD
Poker News Views Gossip
Abby's Caribbean Cafe
Joanna Gaines Reveals Who Bought the 'Fixer Upper' Lake House and Her Favorite Features of the Milestone Project
Tri-State Dog Racing Results
Navy Qrs Supervisor Answers
Trade Chart Dave Richard
Lincoln Financial Field Section 110
Free Stuff Craigslist Roanoke Va
Stellaris Resolution
Wi Dept Of Regulation & Licensing
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
Crystal Westbrooks Nipple
Ice Hockey Dboard
Über 60 Prozent Rabatt auf E-Bikes: Aldi reduziert sämtliche Pedelecs stark im Preis - nur noch für kurze Zeit
Wie blocke ich einen Bot aus Boardman/USA - sellerforum.de
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
How To Use Price Chopper Points At Quiktrip
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 5834

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.