De zeven gewoonten van Stephen Covey (2024)

“Eerst maken we onze gewoonten,
dan maken onze gewoonten ons.”

Gewoonte 1: Wees proactief - Je maakt je eigen keuzes

Hoewel we niet kunnen bepalen wat er allemaal op ons afkomt, kunnen we wel kiezen hoe we daarmee omgaan. Maar nemen kinderen en volwassenen die keuzevrijheid ook serieus? Als iets fout dreigt te gaan, hoe kun je daar dan zelf iets aan doen in plaats van iemand anders de schuld te geven? Als leraar kun je kinderen leren initiatief te nemen en keuzes te maken. Door ze hun eigen verantwoordelijkheid te geven, krijgen ze steeds meer regie over hun eigen leven.

Gewoonte 2: Begin met het einddoel voor ogen - Maak een plan

Het is belangrijk dat leerlingen leren om niet zomaar ergens aan te beginnen, maar eerst doelen te stellen. Dat ze een stappenplan kunnen bedenken voor het bereiken van dat doel. Hierdoor wordt het nut van leren duidelijk voor leerlingen, leren ze gestructureerd werken en zelfstandiger te worden.

Gewoonte 3: Belangrijke zaken eerst - Eerst werken, dan spelen

Om ervoor te zorgen dat je belangrijke dingen ook daadwerkelijk doet, moet je ze plannen. Deze gewoonte is belangrijk om te leren. Net als de mindset die erbij hoort: omarm dat jij de regie hebt op de dag in plaats van andersom. Een duidelijke dag- en weekplanning geeft rust; het brein houdt van regelmaat. Plannen is ook van belang na schooltijd: voor sporten, het verzorgen van huisdieren, enzovoort.

Gewoonte 4: Denk win-win - Zoeken naar voordeel voor iedereen

Dat klinkt volwassen: win-win. Toch kunnen ook kinderen en tieners hier veel aan hebben. Als je een ruzie of een verschil van mening hebt, zoek je een oplossing die voor alle partijen goed is. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het voorkomen of oplossen van pestgedrag.

Gewoonte 5: Eerst begrijpen, dan begrepen worden - Luister voordat je praat

Praten met of praten tegen elkaar, dat is het verschil. Als volwassenen zijn we vaak geneigd om bij problemen de oplossing direct aan te dragen. Wij zijn immers volwassen en ervaren. Het effect is dat leerlingen zich geen eigenaar voelen van de oplossing en deze daarom niet uitvoeren. Ook bij leerlingen zelf zien we dat ze vooral vanuit hun eigen beelden de samenwerking met elkaar aangaan. Groepswerk, werkstukken en presentaties verlopen daarom vaak moeizaam, er is onenigheid en de resultaten vallen tegen. Empathisch leren luisteren helpt en is ontzettend belangrijk voor goede relaties met anderen.

Gewoonte 6: Synergie - Samen is beter

Synergie draait om samenwerken: hoe je samen tot de beste oplossing komt. De goede dingen van een ander zien en gebruiken. Als je het standpunt van de ander echt probeert te begrijpen en het eigen standpunt los kunt laten, dan ontstaat er ruimte voor nieuwe – en betere! – oplossingen. Het volgende stappenplan kan helpen:

1. Benoem het dilemma
2. Wat is jouw idee?
3. Wat is mijn idee?
4. Wat zijn andere ideeën die we kunnen bedenken?
5. Welk idee kiezen we?

Gewoonte 7: Houd de zaag scherp - Evenwicht voelt het best

Zorgen voor jezelf. Het klinkt zo logisch, maar zien we het de leerlingen ook doen? Hobby’s, spelen, sporten, even helemaal niets doen…. je hebt het nodig om bij te tanken. Bij jong zijn hoort ook experimenteren en je af en toe te buiten gaan aan ongezonde dingen. Weten leerlingen hoe ze goed voor hun lichaam moeten zorgen? Hoe verslavend sommige zaken zijn en welke gevolgen dat kan hebben? Dagen leerlingen zichzelf voldoende uit om creatief te zijn? Hoe helpen wij ze om hun weg te vinden in relaties met en gevoelens voor anderen? Om inspiratie te zoeken, te vinden en misschien zelfs uit te dragen?

Logische volgorde

De zeven gewoonten van Stephen Covey (1)

De volgorde van de gewoonten is niet toevallig en wordt gevisualiseerd als een boom. Bij de wortels staan de eerste drie gewoonten; zij vormen de basis voor zelfstandig werken op school. Deze gewoonten gaan over JEZELF. Ze maken je initiatiefrijk enstevig, geven grip op sociale situaties en laten zien dat je een eigen verantwoordelijkheid hebt. De stam staat symbool voor jou en je relaties met anderen. Gewoonten 4, 5 en 6 gaan hierover. Gewoonte 7 gaat over goed voor JEZELF ZORGEN: het vinden van de innerlijke balans.

Het is bijzonder om te ervaren hoe makkelijk kinderen zich termen als proactief enwin-win eigen maken.De 7 gewoonten kunnen daarmee een praktisch handvat zijn voor scholen die hun curriculum uit willen breiden met het ontwikkelen van belangrijke levensvaardigheden.

Terug naar startpagina

De zeven gewoonten van Stephen Covey (2024)

FAQs

Wat zijn de principes van Covey? ›

De 7 eigenschappen die volgens Covey effectief leiderschap bevorderen:
  • Wees proactief.
  • Begin met het einde voor ogen.
  • Belangrijke zaken eerst.
  • Denk win-win.
  • Eerst begrijpen, dan pas begrepen worden.
  • Synergie.
  • Rust en reflectie.

Welke 7 Habits? ›

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap volgens Covey uitgewerkt:
  1. Wees proactief - habit 1. ...
  2. Begin met het einde in gedachten - habit 2. ...
  3. Belangrijke dingen eerst - habit 3. ...
  4. Denk in termen van win-win - habit 4. ...
  5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden - habit 5. ...
  6. Synergie - habit 6. ...
  7. Houd de zaag scherp - habit 7.

Wat is de Covey methode? ›

Sinds 2010 werkt basisschool Atlantis in Amersfoort volgens de principes van Covey om een lerende cultuur en positief pedagogisch klimaat te creëren. Met de zeven gewoonten is er aandacht voor vaardigheden zoals verantwoordelijkheid nemen, probleemoplossend vermogen, samenwerken en doelgericht kunnen werken.

Wat zijn de principes van het leven van Stephen Covey? ›

Het artikel volgt de natuurlijke volgorde van de zeven principes: proactief zijn, beginnen met het einde voor ogen, de eerste dingen op de eerste plaats zetten, win-win denken, eerst proberen te begrijpen en dan begrepen te worden, synergie creëren en uiteindelijk de zaag aanscherpen.

Wat is de cirkel van Covey? ›

De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid is een theorie van de Amerikaanse bedrijfskundige Stephen Covey. Hij stelt dat iedereen een cirkel om zich heen heeft waarbinnen alle gebeurtenissen en personen liggen waarbij hij of zij zich betrokken voelt. Op lang niet alles in die cirkel hebben we invloed.

Wat is een covey-matrix? ›

De Covey Matrix is ​​een hulpmiddel voor het beheren van taken . Het helpt bij tijdmanagement en persoonlijke productiviteit door taken in vier kwadranten te categoriseren. Deze kwadranten vertegenwoordigen verschillende soorten werk op basis van hun urgentie en belang.

Wat is synergie volgens Covey? ›

Synergie

Synergie gaat over de eigenschap om creatief samen te werken. Dit draait om teamwork, openstaan voor nieuwe dingen en samen zoeken naar innovatieve oplossingen. Juist in de verschillen tussen mensen schuilt kracht. Volgens Covey kun je dan ook veel meer bereiken door samen te werken.

Wat is persoonlijk leiderschap Covey? ›

Persoonlijk leiderschap is bewust kiezen voor een proactieve houding in je leven. Je neemt je leven terug in eigen handen! Het is een reis van zelfontdekking en zelfontwikkeling. Je ontplooit jezelf door je eigen emoties, gedachten en overtuigingen te onderzoeken.

Wat is een paradigma volgens Covey? ›

Een paradigma is ons referentiekader, het geeft een eenvoudige verklaring van de omgeving waarin we ons bevinden. Oftewel, het is de lens waardoor we naar de wereld kijken. Pragmatische en principiële levenshoudingen zijn voorbeelden van sociale paradigma's.

Wat zijn de 7 gewoonten van zeer effectief samenvatten? ›

De zeven gewoonten van Covey – proactief zijn, beginnen met het einde voor ogen, de eerste dingen op de eerste plaats zetten, win-win denken, proberen te begrijpen voordat ze begrepen worden, synergie creëren en de zaag aanscherpen – stellen individuen in staat de controle over hun leven in handen te nemen en hun acties op één lijn te brengen. met hun waarden, en bouwen aan betekenisvolle...

Wat zijn de Big Rocks? ›

Het focussen op je 'Big Rocks' gaat over het prioriteren van wat echt belangrijk is in jouw leven. De 'Big Rocks' zijn de essentiële aspecten die jou het meest aan het hart gaan, zoals jouw gezondheid, familie, persoonlijke groei of carrièreambities.

Wat zijn voorbeelden van principes? ›

Voorbeelden van principes
  • Je wilt niet werken op zondag, in verband met de zondagsrust.
  • Je bent vanuit geloofsovertuiging tegen abortus of euthanasie.
  • Je eet uit principe geen vlees.
  • Je wil geen producten kopen in de supermarkt van leveranciers waar ze onjuist met dieren omgaan.
  • Je bent principieel tegen vaccinatie.

Top Articles
All you need to know about trash pickup in Detroit, new schedule
Grill Disposal Service in Phillips, WI | LoadUp
Houses For Sale 180 000
Gma Deals And Steals December 5 2022
Double Helicath Clan Boss
Ffxiv Ixali Lightwing
Jak zgłosić awarię i brak energii elektrycznej w Twoim mieszkaniu lub domu? - ENERGA-OPERATOR SA
Lsn Nashville Tn
An Honest Review of Accor Live Limitless (ALL) Loyalty Program
Faotp Meaning In Text
J. Foster Phillips Funeral Home Obituaries
Smart fan mode msi, what's it for and does it need to be activated?
Levidia 2019
Ts Egypt Dmarco
Summoners War Update Notes
Unit 8 Lesson 2 Coding Activity
Lookwhogotbusted New Braunfels
Shore Lodge Webcam
Noaa Marine Forecast Tampa
Budokai Z Pre Alpha Trello
Lufkin Isd Calendar
Carly Carrigan Family Feud Instagram - Carly Carrigan Home Facebook : The best gifs for carly family feud.
KMST ver. 1.2.178 – Tallahart & the Long Awaited Balance Patch!
Sheetz Unlimited Drinks Ending
Cavender’s 50th Anniversary: How the Cavender Family Built — and Continues to Grow — a Western Wear Empire Using Common Sense values
Sam's Club Gas Price Spring Hill Fl
Eaglecraft Minecraft Unblocked
Spiral Roll Unblocked Games Premium
Andrew Camarata Castle Google Maps
Cargurus Honda Accord
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Webcentral Cuny
Lux Nails Columbia Mo
Ny Trapping Forum
Alex Galindo And Leslie Quezada Net Worth 2022
Societe Europeenne De Developpement Du Financement
Petco Clinic Hours
Natalya's Vengeance Set Dungeon
Adventhealth Employee Handbook 2022
Craigs List Ocala
Mike Norvell Height
Delta Incoming Flights Msp
Bostick Thompkins Funeral Home
Pokeclicker Pikablu
La Fitness North Wales Class Schedule
Workspace.emory.og
Kingsport Weather Channel
June 21 2019 Algebra 2 Regents Answers
Lompoc Record Arrest Log
Morphe Aventura Mall
The Complete History Of The Yahoo Logo - Hatchwise
Ideological variation in preferred content and source credibility on Reddit during the COVID-19 pandemic
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated:

Views: 6670

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.